Légkondicionálás a vásárlástól, a használaton át, a lecserélésig.

Klíma Kapitány

Klíma Kapitány

Mit tud az inverteres klíma? Kell ez nekem?

2018. február 02. - Klíma Kapitány

Manapság minden klímahirdetés úgy kezdődik, hogy inverteres...  de valójában ez mit jelent?

Már két és fél éve annak, hogy egy rendelet szerint kizárólag inverteres klímákat lehet forgalomba hozni az EU-ban. Tehát az inverteres jelző nem termékelőny, hanem a teljes választék. Na ne keseredjünk el, azért ez nekünk jó.

Az inverteres klíma előnyei

A kompresszor a klíma szíve, egyben a klíma áram fogyasztásának 80%-át ő eszi meg. Az inverter technológia lehetővé teszi a kompresszor fordulatszám szabályozását, magyarul nem kell mindig teljes gőzzel -és maximális fogyasztással- működnie. Ezzel a szabályozással növelni lehet a motor élettartamát és hosszú távon energiát, azaz pénzt lehet megtakarítani.  A régebbi úgynevezett ON/OFF klímák kompresszora nem volt szabályozható, amint áramot kapott, "rúgott egy nagyot" és tőle telhetően, azonnal teljes fordulatszámon működött.

A légkondi automatikus leszabályozása kizárólag folyamatos üzemeltetés mellett érvényesül. Ha, a 40°C-os kanapéba süppedve, fél órát fújatja magára a 17°C-ra állított légkondit, majd kikapcsolja, mert "Hú de jól lehűtött" akkor az ön számára semmit nem fog nyújtani az inverter adta előny.

A légkondicionálás -lehet akár hűtés, akár fűtés,- egy folyamatos üzem, ahogy a radiátort sem tekergetjük óránként, úgy a klímát sem a ki-be kapcsolgatásra tervezték. Érdemes beállítani egy kellemes hőfokra és úgy hagyni egész napra.
Használja az időzítő funkciót! A távirányító segítségével beállíthatja, hogy mire hazaér a munkából, kellemes idő várja otthon, úgy, hogy a klíma pár órával a hazaérkezése előtt bekapcsol.

Ritkán jelölik a klímákon, de nem csak a kompresszor lehet inverteres, hanem a kültéri és a beltéri egység ventilátora is, ami sokkal finomabb beállításokat tesz lehetővé.

klima-hasznalat.jpeg

 Mi van, ha nem inverteres a klímám?

Semmi. Illetve kicsit magasabb lesz a fogyasztása, ha mondjuk csak 30°C felett kapcsolja be, akkor éves szinten 1-2 ezer forinttal fizet többet, mint más. Ezért nem szabad lecserélni egy régebbi, de működő klímát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://klimakapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3513628304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása