Légkondicionálás a vásárlástól, a használaton át, a lecserélésig.

Klíma Kapitány

Klíma Kapitány

Mennyit fogyaszt a klíma?

2018. február 04. - Klíma Kapitány

 

A légkondi készenléti fogyasztása

 

Mint minden távirányítóval működő eszköznek, a klímának is van készenléti fogyasztása, ez -majdnem minden típusnál- óránként 1 Watt szokott lenni. 1 W x 24 óra x 365 nap x az áram ára = évente 329.- Ft
Szerintem ezért igazán kár kihúzni a konnektorból, ha elmegy egy hétre nyaralni.

 

A klíma fogyasztása hűtésben és fűtésben

 

Az átlag háztartási klíma  -2,5 és 3,5kW hűtőteljesítményű- maximális fogyasztása 0,7-1,3 kWh . Ha a nagyobbik fogyasztással számolunk, akkor ez óránként 49.-Ft. 
Folyamatos használatnál ez az összeg jóval kevesebb. Az inverteres klímák képesek leszabályozni a teljesítményüket, illetve idővel elérik a beállított hőfokot, és ilyenkor csak a beltéri egység ventilátora működik ami kb. 100 Wattot azaz óránként 4 Ft-ot eszik. Tehát, ha napi tíz órát van bekapcsolva a klíma akkor az nem 10x49.-Ft lesz, hanem a töredéke.

A fűtési fogyasztás

A gyárilag megadott maximális fogyasztást nyilván fűtési üzemmódban sem fogja meghaladni, -tehát a már fent említett összeg a maximum- mégis a leadott teljesítményhez viszonyított fogyasztása több lesz, mint mikor hűtünk vele. Lehetőség van egy úgy nevezett H tarifás mérő igénylésére mellyel a fűtési időszakban kb. 30% kedvezménnyel kapjuk az áramot a klímás fűtéshez. 
A H tarifa igényléséről itt olvashat bővebben.
A fűtési fogyasztási adatokat erősen befolyásolja a kinti hőmérséklet és a páratartalom mellett magának a klímának műszaki tartalma is, ezért erről nehéz általánosságban konkrét számot mondani.
Egy középkategóriás klíma szezonális jóságfoka fűtésben, azaz az SCOP-ja 4, magyarul 1kWh áramból átlagosan 4kW hőenergiát állít elő. Egy fűtésre optimalizált klíma SCOP-ja 5 fölött van, így a fogyasztása érezhetően alacsonyabb.
Nagyon-nagyon átlagosan:
1kW hőenergia előállítása klímával 9-10Ft körül van.

 A fogyasztási költségeket az ELMÜ A1 díjszabása alapján számoltam 2018. februárban: 1kWh = 37,55Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://klimakapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr4813629608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása