Légkondicionálás a vásárlástól, a használaton át, a lecserélésig.

Klíma Kapitány

Klíma Kapitány

Tényleg felrobbanhat a klíma?

2018. március 27. - Klíma Kapitány

Sok rémhír kering az újabb, gyúlékony hűtőközegekről.

 

Kissé bulvárosnak tűnő cím, de ezt a kérdést több ügyfelem is feltette már, ezért úgy gondoltam érdemes tisztába tenni ezt a kérdést. Azt is kevesen tudják, hogy többféle hűtőközeg van a klímákban és még kevesebben tudják, hogy ennek mi az oka.

Mint minden, a klímákban lévő hűtőközegek is fejlődnek. Két célja van ennek a fejlődésnek, a környezetvédelem és a jobb hatásfok elérése. A 10-15 évvel ezelőtti a hűtőközegek még erősen rongálták az ózonpajzsot, ezeket a gázokat a környezetvédelemben élen járó Európai Unióban már egyáltalán nem is lehet forgalmazni, sajnos ez nem jelenti azt, hogy nem lehet hozzájutni, mert a szomszédos Ukrajnában egészen mások a játékszabályok és onnan nem csak cigit csempésznek hozzánk.

A mai hűtőközegek már nem bántják az ózont, de az üvegházhatás erősődéséhez jelentősen hozzájárulnak. A felmelegedésre gyakorolt hatásukat a szén-dioxidhoz viszonyítva határozzák meg, ennek a mérőszáma a GWP.

Az új, környezetbarát hűtőközegekkel kapcsolatban megfogalmazódott aggodalmak oka az, hogy gyúlékonyak. 

 

A nagy ijedelemnek elejét venném azzal, hogy a háztartási hűtőgépekben eddig is izobután gáz volt R-600a néven és nem sok felrobbant hűtőgépről lehet hallani. Sőt, én még soha nem hallottam felrobbant hűtőről. 

Mint az alsó képen látható, környezetvédelmi szempontból nagy fejlődést mutatnak az új hűtőközegek, de az R-32 által a split klímák fűtési hatásfoka is jelentősen javult.

hutokozeg-gwp.bmp

 

 Idén kitisztíttatta már a klímáját?

Nézze meg az alábbi bemutatót.

 

További információkat itt talál

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klimakapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8313754908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása