Légkondicionálás a vásárlástól, a használaton át, a lecserélésig.

Klíma Kapitány

Klíma Kapitány

Hol vásároljak klímát 2018-ban?

2018. március 16. - Klíma Kapitány

Leírom, hogy mik a lehetőségek, mert érdemes tisztában lenni a választékkal, aztán átnézzük, hogy melyik a jobb választás.

Jelenleg az alábbi helyeken lehet split klímákat beszerezni:

  • Barkácsáruházakban, Auchanban, Tescoban
  • Webshoppokból
  • Klímaszerelőktől
  • Vateráról, jófogásról újonnan, vagy akár használtan is

Elméleti lehetőségek klíma vásárlásra:

2015-óta az egyszeri halandó úgy vásárolhat split klímát -mobil és ablak klímára ez nem vonatkozik- hogy egy telepítési nyilatkozat nevű formanyomtatvánnyal igazolja, hogy egy arra jogosult szakember fogja telepíteni a megvásárolni kívánt klímát. A klímaszerelőtől vásárolt klímánál ez nyilván nem jelent gondot, mert ezt a klímaszerelő elintézi. Használt klíma esetében erre nincs szükség, viszont az összes többi esetben az áruházakban, és a webshpokban addig nem vásárolhatja meg a készüléket amíg egy ilyen papírt fel nem mutat. Két lehetősége marad, vagy beszerez egy ilyen papírt egy klímaszerelőtől, vagy elfogadja az áruház/webshop szerződött szerelőjének az ajánlatát. Ha az előbbit választja és valamiért végül mégsem a papírt kiállító szerelő fogja telepíteni a légkondit, azért önt semmilyen elmarasztalás nem éri.

Tények és tapasztalatok a gyakorlatból:

Klímaszerelős változat: Kihív egy klímaszerelőt, aki felméri az igényeit és a lehetőségek szerint ajánl önnek pár klímát. Kiválasztja a szimpatikusat és a szerelő, felszereli és lepapírozza. Ha a megadott garanciális időszakon belül (3-10 év) bármilyen problémája van a légkondinak, akkor azt a szerelőnek meg kell javítania Ingyen. Se kiszállási díjat, se munkadíjat, se alkatrész díjat nem kér. Annyi kikötése lehet, hogy a klíma gyártója által meghatározott időközönként a klímát karban kell tartani. Ez évi 1-2 alkalom lehet, a klímatisztítást bárki elvégezheti akinek erről papírja van és számlát tud adni róla. Ez így teljesen egyszerű, Mivel az értékesítő és a telepítő ugyan az a cég.

Áruházas változat: Áruházi és webshopos klímáknál szerez egy kivitelezői nyilatkozatot amit bemutat az eladónak, hazaviszi/megrendeli a klímát és felszerelteti azzal akitől a nyilatkozatot kapta, esetleg keres mást. Ezekre a klímákra 1-2 év garanciát vállal az eladója. A gond az vele, hogy ha meghibásodik, nem tudja visszavinni a boltba mint egy kenyérpirítót. A szerelő jobb esetben vállal egy év garanciát a saját munkájára, a készülékhez viszont, nyilván semmi köze. Ki fogja megjavítani a gépet? Az rendben van, hogy a forgalmazó ad alkatrészt, de a hibát megállapítani és az alkatrészt kicserélni ki fogja és menyiért? Az internetes fórumok tele vannak az ehhez hasonló problémákkal.

Légkondicionáló árak 2018-ban

Érdekes, hogy a legtöbb klíma esetében nincs nagy árkülönbség abban, hogy hol vásárolja meg, viszont széles a skála, nagyjából 90.000Ft-tól kb. 600.000Ft-ig.
A 90-130e forintos áruházi klímák a legolcsóbbak, kevesebb és bizonytalanabb garancia jár hozzájuk és nyilván nem is hozzák azt a minőséget mint a nem sokkal drágább társaik.
A főleg japán és koreai klímagyártók designosabb csúcsmodelljei kb. 400.000-től kaphatóak. Ezekben a készülékekben felvonultatják az összes létező kényelmi funkciót, halkak, alacsony fogyasztásúak, 5-10 év garanciát és komoly szerviz hátteret biztosítanak hozzájuk. Ezeknek a gépeknek az árában a jól ismert brandet is meg kell fizetni.
A mezőny közepét főleg a kínai légkondik uralják, többnyire jó ár-érték aránnyal, 3-5 év garanciával, alkatrész utánpótlással. 
A széles választékból igényre szabottan lehet választani, vásárlás előtt érdemes körülnézni, hogy a rászánt összegből mit lehet kihozni. Ezen a klíma típusokat összehasonlító oldalon például ár, teljesítmény, hangerő és extra funkciók tekintetében tud tájékozódni.

Ha elfogad egy tanácsot, vásároljon klímaszerelőtől. Ne tőlem, attól vásároljon akit az ismerősei ajánlanak. 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klimakapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8913743298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása