Légkondicionálás a vásárlástól, a használaton át, a lecserélésig.

Klíma Kapitány

Klíma Kapitány

Klímatisztítás 2018-ban, a piaci kínálat áttekintése

2018. március 20. - Klíma Kapitány

A KSH, sok egyéb mellett, havi szinten szondázza a klímatisztítás átlagárának az alakulását. Engem is rendszeresen fel szoktak hívni a szolgáltatás minőségéről és áráról érdeklődve. Az adatgyűjtő hölggyel beszélgetve, kiderült, -bár konkrét adatokat nem adhat ki- nekik is feltűnt, hogy klímatisztítás néven, különböző árakon, különböző minőségű szolgáltatásokat végeznek.

Míg az új készülékek telepítésének árában 40-50% eltérés van a két véglet között, addig saját kutatásaim szerint:   

Klímatisztítást 8.000.- és 30.000.-Ft között hirdetnek a cégek

 

Igen, jól tetszett olvasni, majdnem négyszeres a különbség.

Ezek természetesen bruttó árak. Azért természetesen, mert több olyan klímagyártó is van aki csak számlával igazolt, rendszeres karbantartás esetén vállalja a garanciális javítást, és egy kompresszorcsere sokszor vetekszik a légkondi árával, tehát nem mindegy.

Azt sejtjük, hogy a két ár nem azonos szolgáltatást takar, de nézzük meg, hogy mit lehet eladni klímatisztítás fedőnév alatt.

  • Az alsó véglet -mármint minőségileg alsó- az amikor a kiérkező betanított munkás egy mozdulattal kiveszi a klíma szűrőjét és befújkálja valami szagos sprayvel. Esetleg matat valamit a kültérinél, de így is max.15 perc alatt végez.
  • A szakmailag mondjuk, hogy elfogadott, aki szétszedi a klímát, sőt ha szükségesnek látja még a mókuskereket -ez a henger alakú ventilátor beceneve- is kiveszi, hogy lemossa, de a hőcserélőt ő is csak befújkálni tudja. 30-60 perc alatt lehet elvégezni.
  • Nevezzük a másik végletnek azt, aki megbontva a hűtőkört leszereli a falról a klímát és atomjaira bontva elmossa. Ezt is csak indokolt esetben, mert ez nem igazán tesz jót a gépnek. Például, egy konyhán, ha olyan mocskos a klíma, hogy a hőcserélő tele van zsírral. Ez a módszer rendkívül időigényes, néha elszállítják a beltéri egységet és csak másnap kerül vissza.
  • Viszonylag a közelmúltban, külföldről (első sorban távol keleti videókban látni) begyűrűzött hozzánk egy új módszer amit itthon klíma mosásnak hívnak. Ennél a módszernél úgy mossák ki az egész légkondit egy magas nyomású mosóval, hogy nem kell leszerelni a falról és a lakás sem ázik el. Rendkívül alapos módszer és a hűtőkört sem kell megbontani hozzá. Maximum 1 órát vesz igénybe.
  • Az "ózonos klímatisztítást" elsősorban autóklímákhoz ajánlják. Azért tettem idézőjelbe, mert ez valójában csak egy egyszerű fertőtlenítés, ennél még a felsorolás elején emlegetett betanított munkás is többet csinál.

koszos-klima.jpg

Igazságtalanság lenne azt mondani, hogy a legolcsóbb a leggagyibb és a legdrágább a legjobb, ismerek olyat aki 10.000 Ft ért kiveszi a mókuskereket és olyat aki 20.000 Ft alatt kimossa a klímát. Az ár nem jelent garanciát. Alapvető igazságként le lehet írni, hogy aki nem bontja le a klíma burkolatát, az biztos, hogy nem fér hozzá a belső alkatrészekhez, ebből következően nem fogja tudni azokat tisztítani.

Szakemberként azt tudom javasolni, a szolgáltatás megrendelése előtt kérdezze meg, hogy pontosan mit kap a pénzéért.

A klímatisztítás egyik sajátossága, hogy a nyár közeledtével az árak is emelkednek. Ez abból adódik, hogy mindenkinek akkor jut eszébe amikor be szeretné kapcsolni. Pont olyan ez mint a kazán rendberakása, de ahogy augusztusban is ki lehetne hívni a gázszerelőt, úgy októberben is megrendelheti a klímatisztítást, mert nincs jelentősége annak, hogy mikor csinálják.

A 2020-as klímatisztítás ár elemzést ide kattintva olvashatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://klimakapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8713629838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása