Légkondicionálás a vásárlástól, a használaton át, a lecserélésig.

Klíma Kapitány

Nincs koronavírus a klímában

2020. február 27. - Klíma Kapitány

Egy klímaszerelő szakmai fórumon olvastam, hogy egy tisztességtelen cég a koronavírussal reklámozza az egyébként silány minőségű klímatisztítás szolgáltatását.

koronavírus, a szervezetből kikerülve, a tárgyakon, 26-28°C-on elpusztul. Ezt az alacsony hőtűrését a vírusnak több helyen is cáfolják az interneten, sajnos nem találtam hiteles írásos forrást, ezért felkerestem a Nemzeti Népegészségügyi Központot, akik megerősítették ezt az állítást.

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. 06 80 277 455"

A split klímák beltéri egysége kikapcsolt állapotban olyan, viszonylag zárt rendszer, melyben nincs légmozgás. Így kikapcsolt állapotában, viszonylag nehezen jut bármi is a belsejébe.
Ha fűtésre kapcsolja a légkondicionálóját, a beltéri egység 10 perc alatt, nagyjából 60°C-ra melegszik, így egy gombnyomással alkalmazhat egy termikus sokkfertőtlenítést.

A klímák fertőtlenítési módszereiről és a termikus fertőtlenítésről ide kattintva olvashat.

Gree G-Tech, egy tiszta klíma

Az elmúlt években nagyon kevés olyan fejlesztés történt a split klímák kialakításában, ami megkönnyítené a karbantarthatóságukat, ráadásul ezeknek a fejlesztéseknek egy része, mint a kompakt szűrők automatikus porszívózása (Daikin) és kefélése (Fujitsu) drága és nem túl hatékony megoldások, amik csak nehezítik a gépek szerelhetőségét a karbantartások alkalmával.

A kínai Gree cég 2020 tavaszától elérhető új modellje, a G-Tech tervezésekor a tisztíthatóság volt a fő szempont.

A G-Tech beltéri egysége

A Gree nem csak összeszedte a Panasonic és a Samsung klímák eddigi ötleteit, de jóval eléje vágott mindenkinek azzal a megoldással, hogy a G-Tech-ben a kondenztálca és a mókuskerék (hivatalos megnevezésén: járókerék) kiszerelhetőségét kis túlzással majdnem a felhasználói szintre egyszerűsítette.

gree-g-tech kivehető kondenztálcája

A kiszerelt kondenztálca helyére, be lehet majd pattintani egy olyan vízgyűjtő tálcát, ami felfogja és elvezeti a hőcserélő mosásakor keletkező vizet.  Nem hiszem, hogy egy klímaszerelő is meg fogja venni ezt a kiegészítőt, ami csak ehhez az egy típushoz használható, de minden esetre figyelemre méltó iránymutatás  a világ egyik legnagyobb klímagyártójától, hogy a klímamosást technológiát preferálja, mint a termékei karbantartási lehetőségét.

g-tech belseje

A távirányítóról elérhető funkciók között megmaradt a hőcserélő automatikus leszárítása, (X-FAN) mint a klíma penészesedésének hatékony késleltetője és bővült a repertoár a hőcserélő automatikus mosásával. Az újfunkció igaz, hogy egy kicsit sántít, de azért nem teljesen életképtelen és mint újítás igazán megérdemli, hogy egy külön cikkben foglalkozzak vele.

A klíma kikapcsolása télen.

Sok olyan ügyfelem van akik egyáltalán nem használják fűtésre a klímát, ezért télire áramtalanítják. Lássuk mennyit spórolunk vele és még mit érdemes csinálni a légkondival.

A klímák készenléti fogyasztása 1W/h, ami 7-8 hónap alatt, 200 forintos fogyasztást generál. Ez önmagában még nem egy olyan összeg ami miatt plusz feladatokat kell beírni a naptárba. Viszont a klíma távirányítójából kiszedni az elemet, sokkal fontosabb.

Egy használt elem életében fél év nagy időnek számít, ha idő közben megreped és kifolyik belőle a sav a távirányítóba, javíthatatlanul tönkreteheti az elektronikáját. Egy a légkondihoz tartozó gyári távirányító 15.000Ft körüli áron kapható, ha nem túl régi modellről van szó. Persze léteznek univerzális klímatávirányítók, olcsóbban is, de azok sok esetben csak az alap funkciókat tudják vezérelni.

Van aki letakarja, sőt alaposan becsomagolja a kültéri egységet. Erre a célra kaphatóak huzatok is, de valójában semmi értelmük sincs, felesleges munkának tartom.

klima-huzat.jpg

A klíma áramtalanítása előtt érdemes fűtésre kapcsolni a készüléket és legalább egy órát járatni, nagy ventilátor fokozaton. A légkondik beltéri egysége olyan zárt szerkezet, melyben nincs természetes légáramlás, így az ott lévő nedvesség rendkívül lassan szárad ki. A koszosan és nedvesen kikapcsolt klímák, könnyen bebüdösödnek, bepenészednek. Javaslom, hogy az ilyen klímák tisztíttatását, ne halogassa tavaszig. Tavasszal és a nyár elején a klímaszerelők többsége túlterhelt ezért hosszú a várólista. A kitisztított klímák nem tudnak elkoszolódni vagy bebüdösödni kikapcsolt állapotban, mivel, mint feljebb írtam a levegő nem tud cirkulálni a belsejükben.

Mennyit ér 1 SCOP forintra váltva?

A SCOP egy arányszám, mellyel a fűtési szezonális jóságfok határozzuk meg. Ez alapján tudjuk összehasonlítani a fűtésre szánt klímák fogyasztását, illetve ez az a szám ami alapján meghatározzák, hogy a légkondi A++ vagy A+++ energiacímkét kaphat.

energiacímke

Végignézve a táblázatot az A+ és az A++ között 0,1 és 1,09 közötti érték lehet a különbség, (4,00-5,10) míg az A++ és az A+++ között akár ennél több is lehet. A fogyasztási különbség és az ezért a teljesítményért kifizetett termék ár különbözet nem enged meg ekkora pontatlanságot. Vagy mégis?

Vegyünk példának egy képzeletbeli kis házikót, amit 3 klímával fűtünk az egyenletes hőelosztás miatt. A három klíma össz fogyasztása egy egész télen legyen mondjuk 90.000Ft. Tehát egy klíma évente 30.000 forintot fogyaszt fűtésre és mondjuk fogyasszon el 3.000 forintot hűtésre is, mert ha már van klímánk, akkor biztos használni fogjuk nyáron is.

Optimisták, vagyunk és úgy számítunk, hogy ezek a légkondicionálók legalább 10 évig fognak működni, tehát elfogyasztanak 330.000 forint értékű elektromos áramot. H tarifás mérő esetén vonja le az összeg 30%-át.

Ha konkrét példákat nézünk és márkán belül választunk, mert feltételezzük, hogy a gyártók nem egyformán számolják ki az SCOP értékeket, akkor feltételezhetjük, hogy a 4,0 és a 4,6 SCOP között 13% az eltérés lesz. Magyarul a fenti példa házikóban 10 év alatt kb.  330.000x0,13= 42.900Ft forint lesz a fogyasztási különbség. Elméletileg.

Ha klímás fűtésben gondolkozik, számoljon az üzemeltetési költségekkel is, egy klímatisztítás jóval munkaigényesebb mint egy hagyományos nyílt égésterű kazán karbantartása, ennek megfelelően többe is kerül, ráadásul amíg a kazán tisztítását időnként el lehet sumákolni, addig a légkondik karbantartásának a hiánya gyorsan megmutatkozik a gép hatásfokának romlásán.

Hogyan előzzük meg a klíma penészesedését?

A klíma rendszeres kiszárításával lassíthatjuk a ventilátor penészesedését és megakadályozhatjuk az olyan baktériumok elszaporodását, mint a Legionella.

Sokan összekeverik a leszárítást, a DRY, azaz a szárító üzemmóddal. Szárító üzemmódban a klíma, a helység levegőjét szárítja, nem saját magát. Ilyenkor vizesebb lesz belülről mint hűtés közben.

A kiszárítás legegyszerűbb módja, ha kikapcsolás előtt ventilátor (FAN) üzemmódba kapcsolja a légkondit és 20-30 percet járatja. Az újabb készülékek egy része már leszárító funkcióval is rendelkezik, amit a távirányító X-FAN vagy SELFCLEAN gombjával tudunk aktiválni. Nagyon kényelmes, mert minden kikapcsoláskor magától végigfuttat egy leszárító programot, egyetlen hibája, hogy általában túl rövid ideig tart, ezért elég hatásos.

leszárító gomb a klíma távirányítóján

Ha nem akarja elnyomkodni az üzemmódot, mert rossz a szeme és a klíma távirányítóján lévő krix-kraxokat nem látja rendesen (ezzel magam is így vagyok) akkor az is elég, ha felemeli a hőfokot a maximunra. Ha a kompresszor leállt, akkor a ventilátor szépen leszárítja a beltéri egységet.

Haladóknak ajánlott változat a klíma, fűtésbe kapcsolása, amivel 60°-on lehet hő kezelni és szárítani egyszerre. Hátránya, hogy nyáron elég kellemetlen ráadásul csak 30°alatti hőmérsékleten fog elindulni a kompresszor.

Természetesen nem helyettesíthetjük a klímatisztítást, de a két tisztítás közötti időt kicsit kitolhatjuk ezzel a módszerrel.

Tényleg felrobbanhat a klíma?

Sok rémhír kering az újabb, gyúlékony hűtőközegekről.

 

Kissé bulvárosnak tűnő cím, de ezt a kérdést több ügyfelem is feltette már, ezért úgy gondoltam érdemes tisztába tenni ezt a kérdést. Azt is kevesen tudják, hogy többféle hűtőközeg van a klímákban és még kevesebben tudják, hogy ennek mi az oka.

Mint minden, a klímákban lévő hűtőközegek is fejlődnek. Két célja van ennek a fejlődésnek, a környezetvédelem és a jobb hatásfok elérése. A 10-15 évvel ezelőtti a hűtőközegek még erősen rongálták az ózonpajzsot, ezeket a gázokat a környezetvédelemben élen járó Európai Unióban már egyáltalán nem is lehet forgalmazni, sajnos ez nem jelenti azt, hogy nem lehet hozzájutni, mert a szomszédos Ukrajnában egészen mások a játékszabályok és onnan nem csak cigit csempésznek hozzánk.

A mai hűtőközegek már nem bántják az ózont, de az üvegházhatás erősődéséhez jelentősen hozzájárulnak. A felmelegedésre gyakorolt hatásukat a szén-dioxidhoz viszonyítva határozzák meg, ennek a mérőszáma a GWP.

Az új, környezetbarát hűtőközegekkel kapcsolatban megfogalmazódott aggodalmak oka az, hogy gyúlékonyak. 

 

A nagy ijedelemnek elejét venném azzal, hogy a háztartási hűtőgépekben eddig is izobután gáz volt R-600a néven és nem sok felrobbant hűtőgépről lehet hallani. Sőt, én még soha nem hallottam felrobbant hűtőről. 

Mint az alsó képen látható, környezetvédelmi szempontból nagy fejlődést mutatnak az új hűtőközegek, de az R-32 által a split klímák fűtési hatásfoka is jelentősen javult.

hutokozeg-gwp.bmp

 

 Idén kitisztíttatta már a klímáját?

Nézze meg az alábbi bemutatót.

 

További információkat itt talál

 

 

Klímatisztítás 2018-ban, a piaci kínálat áttekintése

A KSH, sok egyéb mellett, havi szinten szondázza a klímatisztítás átlagárának az alakulását. Engem is rendszeresen fel szoktak hívni a szolgáltatás minőségéről és áráról érdeklődve. Az adatgyűjtő hölggyel beszélgetve, kiderült, -bár konkrét adatokat nem adhat ki- nekik is feltűnt, hogy klímatisztítás néven, különböző árakon, különböző minőségű szolgáltatásokat végeznek.

Míg az új készülékek telepítésének árában 40-50% eltérés van a két véglet között, addig saját kutatásaim szerint:   

Klímatisztítást 8.000.- és 30.000.-Ft között hirdetnek a cégek

 

Igen, jól tetszett olvasni, majdnem négyszeres a különbség.

Ezek természetesen bruttó árak. Azért természetesen, mert több olyan klímagyártó is van aki csak számlával igazolt, rendszeres karbantartás esetén vállalja a garanciális javítást, és egy kompresszorcsere sokszor vetekszik a légkondi árával, tehát nem mindegy.

Azt sejtjük, hogy a két ár nem azonos szolgáltatást takar, de nézzük meg, hogy mit lehet eladni klímatisztítás fedőnév alatt.

  • Az alsó véglet -mármint minőségileg alsó- az amikor a kiérkező betanított munkás egy mozdulattal kiveszi a klíma szűrőjét és befújkálja valami szagos sprayvel. Esetleg matat valamit a kültérinél, de így is max.15 perc alatt végez.
  • A szakmailag mondjuk, hogy elfogadott, aki szétszedi a klímát, sőt ha szükségesnek látja még a mókuskereket -ez a henger alakú ventilátor beceneve- is kiveszi, hogy lemossa, de a hőcserélőt ő is csak befújkálni tudja. 30-60 perc alatt lehet elvégezni.
  • Nevezzük a másik végletnek azt, aki megbontva a hűtőkört leszereli a falról a klímát és atomjaira bontva elmossa. Ezt is csak indokolt esetben, mert ez nem igazán tesz jót a gépnek. Például, egy konyhán, ha olyan mocskos a klíma, hogy a hőcserélő tele van zsírral. Ez a módszer rendkívül időigényes, néha elszállítják a beltéri egységet és csak másnap kerül vissza.
  • Viszonylag a közelmúltban, külföldről (első sorban távol keleti videókban látni) begyűrűzött hozzánk egy új módszer amit itthon klíma mosásnak hívnak. Ennél a módszernél úgy mossák ki az egész légkondit egy magas nyomású mosóval, hogy nem kell leszerelni a falról és a lakás sem ázik el. Rendkívül alapos módszer és a hűtőkört sem kell megbontani hozzá. Maximum 1 órát vesz igénybe.
  • Az "ózonos klímatisztítást" elsősorban autóklímákhoz ajánlják. Azért tettem idézőjelbe, mert ez valójában csak egy egyszerű fertőtlenítés, ennél még a felsorolás elején emlegetett betanított munkás is többet csinál.

koszos-klima.jpg

Igazságtalanság lenne azt mondani, hogy a legolcsóbb a leggagyibb és a legdrágább a legjobb, ismerek olyat aki 10.000 Ft ért kiveszi a mókuskereket és olyat aki 20.000 Ft alatt kimossa a klímát. Az ár nem jelent garanciát. Alapvető igazságként le lehet írni, hogy aki nem bontja le a klíma burkolatát, az biztos, hogy nem fér hozzá a belső alkatrészekhez, ebből következően nem fogja tudni azokat tisztítani.

Szakemberként azt tudom javasolni, a szolgáltatás megrendelése előtt kérdezze meg, hogy pontosan mit kap a pénzéért.

A klímatisztítás egyik sajátossága, hogy a nyár közeledtével az árak is emelkednek. Ez abból adódik, hogy mindenkinek akkor jut eszébe amikor be szeretné kapcsolni. Pont olyan ez mint a kazán rendberakása, de ahogy augusztusban is ki lehetne hívni a gázszerelőt, úgy októberben is megrendelheti a klímatisztítást, mert nincs jelentősége annak, hogy mikor csinálják.

A 2020-as klímatisztítás ár elemzést ide kattintva olvashatja.

Hol vásároljak klímát 2018-ban?

Leírom, hogy mik a lehetőségek, mert érdemes tisztában lenni a választékkal, aztán átnézzük, hogy melyik a jobb választás.

Jelenleg az alábbi helyeken lehet split klímákat beszerezni:

  • Barkácsáruházakban, Auchanban, Tescoban
  • Webshoppokból
  • Klímaszerelőktől
  • Vateráról, jófogásról újonnan, vagy akár használtan is

Elméleti lehetőségek klíma vásárlásra:

2015-óta az egyszeri halandó úgy vásárolhat split klímát -mobil és ablak klímára ez nem vonatkozik- hogy egy telepítési nyilatkozat nevű formanyomtatvánnyal igazolja, hogy egy arra jogosult szakember fogja telepíteni a megvásárolni kívánt klímát. A klímaszerelőtől vásárolt klímánál ez nyilván nem jelent gondot, mert ezt a klímaszerelő elintézi. Használt klíma esetében erre nincs szükség, viszont az összes többi esetben az áruházakban, és a webshpokban addig nem vásárolhatja meg a készüléket amíg egy ilyen papírt fel nem mutat. Két lehetősége marad, vagy beszerez egy ilyen papírt egy klímaszerelőtől, vagy elfogadja az áruház/webshop szerződött szerelőjének az ajánlatát. Ha az előbbit választja és valamiért végül mégsem a papírt kiállító szerelő fogja telepíteni a légkondit, azért önt semmilyen elmarasztalás nem éri.

Tények és tapasztalatok a gyakorlatból:

Klímaszerelős változat: Kihív egy klímaszerelőt, aki felméri az igényeit és a lehetőségek szerint ajánl önnek pár klímát. Kiválasztja a szimpatikusat és a szerelő, felszereli és lepapírozza. Ha a megadott garanciális időszakon belül (3-10 év) bármilyen problémája van a légkondinak, akkor azt a szerelőnek meg kell javítania Ingyen. Se kiszállási díjat, se munkadíjat, se alkatrész díjat nem kér. Annyi kikötése lehet, hogy a klíma gyártója által meghatározott időközönként a klímát karban kell tartani. Ez évi 1-2 alkalom lehet, a klímatisztítást bárki elvégezheti akinek erről papírja van és számlát tud adni róla. Ez így teljesen egyszerű, Mivel az értékesítő és a telepítő ugyan az a cég.

Áruházas változat: Áruházi és webshopos klímáknál szerez egy kivitelezői nyilatkozatot amit bemutat az eladónak, hazaviszi/megrendeli a klímát és felszerelteti azzal akitől a nyilatkozatot kapta, esetleg keres mást. Ezekre a klímákra 1-2 év garanciát vállal az eladója. A gond az vele, hogy ha meghibásodik, nem tudja visszavinni a boltba mint egy kenyérpirítót. A szerelő jobb esetben vállal egy év garanciát a saját munkájára, a készülékhez viszont, nyilván semmi köze. Ki fogja megjavítani a gépet? Az rendben van, hogy a forgalmazó ad alkatrészt, de a hibát megállapítani és az alkatrészt kicserélni ki fogja és menyiért? Az internetes fórumok tele vannak az ehhez hasonló problémákkal.

Légkondicionáló árak 2018-ban

Érdekes, hogy a legtöbb klíma esetében nincs nagy árkülönbség abban, hogy hol vásárolja meg, viszont széles a skála, nagyjából 90.000Ft-tól kb. 600.000Ft-ig.
A 90-130e forintos áruházi klímák a legolcsóbbak, kevesebb és bizonytalanabb garancia jár hozzájuk és nyilván nem is hozzák azt a minőséget mint a nem sokkal drágább társaik.
A főleg japán és koreai klímagyártók designosabb csúcsmodelljei kb. 400.000-től kaphatóak. Ezekben a készülékekben felvonultatják az összes létező kényelmi funkciót, halkak, alacsony fogyasztásúak, 5-10 év garanciát és komoly szerviz hátteret biztosítanak hozzájuk. Ezeknek a gépeknek az árában a jól ismert brandet is meg kell fizetni.
A mezőny közepét főleg a kínai légkondik uralják, többnyire jó ár-érték aránnyal, 3-5 év garanciával, alkatrész utánpótlással. 
A széles választékból igényre szabottan lehet választani, vásárlás előtt érdemes körülnézni, hogy a rászánt összegből mit lehet kihozni. Ezen a klíma típusokat összehasonlító oldalon például ár, teljesítmény, hangerő és extra funkciók tekintetében tud tájékozódni.

Ha elfogad egy tanácsot, vásároljon klímaszerelőtől. Ne tőlem, attól vásároljon akit az ismerősei ajánlanak. 

 

 

 

 

 

Klíma távirányító gondok

"Fiatalember elmagyarázná, hogyan kell bekapcsolni a klímát?"

klima-taviranyito.jpg

 

 

Azért az ilyen krix-kraxos távirányító -szerencsére- kuriózumnak számít nálunk, de attól még gyakran elkél a segítség az angol nyelvű gombok erdejében is. Három weboldalt szeretnék a figyelmükbe ajánlani.

Jó olvasgatást kívánok!